Poradna TP-Link TL-PA4010P

Autor: | Vloženo: 22.05.2015 000 15:43 | Témata: Poradna TP-Link TL-PA4010P

Propojení dvou bytů

Dobrý den,

měl bych dotaz ohledně tohoto zařízení: TP-LINK TL-PA4010P.

Potřeboval bych propojit dva byty (každý má svůj jistič který je připojen na hlavni jistič na chodbě) je možné to přes toto zapojit? najdou se? Nebo se toto dá použít pouze v bytě o jednou jističi?

Děkuji za odpověď.

  • 23. května 2015 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý den,
    zkusím tuhle problematiku zjednodušeně objasnit (omlouvám se za určité nepřesnosti, které vzniknou zjednodušením).

    Tato technologie vysílá data po elektrickém vedení (fázovém vodiči), jističe jsou pro tato data průchozí, ale dojde ke snížení kvality přenášeného signálu (přechodový odpor jistič - vodič).

    Dále je podstatné že byty běžně mají jednofázovou přípojku, ale celý dům je napojen na třífázové vedení. Kvůli rovnoměrnému zatížení fází může být proto každý byt připojen na jinou fázi. Pokud je souběh vodičů z více fází dostatečně dlouhý tak se za pomoci elektromagnetické indukce přenese signál i do okolních vodičů (dalších fází), samozřejmě při tom vzniknou nějaké ztráty. Popřípadě se to dá v rozvaděči řešit speciálním můstkem, který přemostí všechny 3 fáze a je propustný pouze pro frekvence používané technologií powerline.

    Předpokládám že máte v bytě svůj elektroměr - průchod elektroměrem může a taky nemusí být problém (u většiny elektroměrů není), ale některé digitální elektroměry mají frekvenční filtry pro nežádoucí frekvence a ty signál powerline adaptérů "zlikvidují".

    Ještě upozorním, že kvalita signálu (tedy i výsledná rychlost) je závislá na stavu a kvalitě elektrických rozvodů, množství spojů (přechodové odpory) co signálu stojí v cestě a dalších okolnostech.


    Co se týká vašeho dotazu tak tato technologie je použitelná i pro větší stavby (bytové domy, atd...), ale bez znalosti místních podmínek Vám nemůžu s určitostí říci že to bude fungovat.


    Pokud budete mít zájem tak mě můžete kontaktovat na emailu: [email protected]
    kde by jste mi podrobněji nastínil Vaši situaci a pokusili by jsme se najít nějaké vhodné řešení Vašeho problému.


    S pozdravem
    Lukáš Prčík

    www.mm-d.cz
    www.multimedialni-domacnost.cz

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (8)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.